nrksuper.no

Website:https://nrksuper.no/
Oppstemmer mottatt233
Nedstemmer mottatt71
Karma:161 (oppstemmer-nedstemmer)0 opptjente Skilt

Ingen merker ble funnetDefinisjoner (43)

1

41   13

ideologi


En politisk ideologi kan sies å være en slags oppskrift på hvordan samfunnet bør styres. Den kan beskrives som en oppfatning eller en tanke som flere mennesker er enige i. En ideologi kan også beskrives som det folk mener er virkelig og sant.
Kilde: nrksuper.no

2

27   4

konservatisme


Konservatismen legger vekt på å bevare det som finnes i samfunnet allerede. De som er konservative er skeptiske til store forandringer, og mener at den beste måten å styre samfunnet på er å holde på det vi har, og eventuelt bare gjøre små forandringer for å tilpasse oss. Konservative vil ha et godt rettsvesen som kan passe på at alle har [..]
Kilde: nrksuper.no

3

24   3

mindretallsregjering


Det betyr at regjeringen ikke har et flertall som støtter dem på Stortinget, altså at det partiet, eller de partiene som går sammen i regjeringen, har mindre enn halvparten av representantene på Stortinget. Som regel betyr dette at regjeringen må forhandle med andre partier på Stortinget fra sak til sak.
Kilde: nrksuper.no

4

21   2

departement


Regjeringen deler samfunnet opp i forskjellige fagområder, og hvert område, iblant flere, blir styrt av et departement. For eksempel: Dagens Kunnskapsdepartementet har ansvar for barnehager, skole, videregående opplæring, høyere utdanning og forskning.
Kilde: nrksuper.no

5

19   0

flertallsregjering


En flertallsregjering har mer enn halvparten av representantene på Stortinget.
Kilde: nrksuper.no

6

12   8

valgvake


 En sammenkomst om natta for å følge resultatene av avstemninga, siden det gjerne tar mange timer før stemmene er talt opp.
Kilde: nrksuper.no

7

11   4

regjering


Regjeringen har 20 medlemmer, med statsministeren som sjef. De andre ministerne leder hvert sitt departement. Det er regjeringen som gjennomfører den politikken som bestemmes på Stortinget.
Kilde: nrksuper.no

8

10   1

statsråd


Alle ministrene i regjeringen er på møte hos Kongen hver fredag. Dette møtet kalles et statsråd.
Kilde: nrksuper.no

9

9   0

sofavelger


Blant alle voksne som har lov til å stemme, er det noen som ikke gidder å bruke stemmeretten sin. I stedet for å komme til valglokalet på valgdagen, sitter de kanskje heller hjemme i sofaen og ser på tv. Dem kaller vi sofavelgere.
Kilde: nrksuper.no

10

8   1

koalisjonsregjering


Det er en regjering hvor minister, eller statsrådpostene, er fordelt på ulike partier. Hvis ikke noe parti har flertall etter valget, blir oppdraget om å danne regjering gitt til det største partiet. Dette partiet kan bli enig med andre partier om å dele regjeringsmakten. For eksempel sier vi at vi har en rødgrønn regjering i dag, som betyr [..]
Kilde: nrksuper.no


For å vise alle 43 definisjoner, vennligst logg inn.